Frank van Vree (1954) is directeur van het NIOD sinds september 2016. Binnen het onderzoeksprogramma is hij voorzitter van de programmadirectie

Tot september 2016 was hij o.a. decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen en hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit, fellow aan het NIAS en gastonderzoeker aan New York University. Van Vree studeerde moderne geschiedenis en filosofie in Groningen en Leiden en publiceerde op uiteenlopende terreinen, van moderne geschiedenis en historische cultuur tot mediastudies en journalistieke cultuur, waaronder De Dynamiek van de Herinnering (met Rob van der Laarse, 2009) en Performing the Past. Memory, History, Identity (met Karin Tilmans en Jay Winter, 2010). Zijn onderzoek richt zich momenteel o.a. op de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg en de raciale en geopolitieke aspecten van de geschiedenis van het Derde Rijk. 

Tot zijn vroegere publicaties behoren studies als De Nederlandse pers en Duitsland 1930-1939 (dissertatie, 1989) Metamorfose van een dagblad (1996) en In de schaduw van Auschwitz (1995), een klassiek werk over de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hij was jarenlang recensent van de Volkskrant, medewerker van De Groene Amsterdammer en redacteur van Feit & fictie.

Frank van Vree
Prof. dr. Frank van Vree